Коли за скрап от ехо.com

Знайте повече неща за скрапта. Един ден предайте колата си за скрап и помогнете на природата.

Търговия със скрап

От бранша с търговия за скрап, собственици и търговци, търсят по-ниски стойности за банкови гаранции на скрап. Всичко това е породено от високите прагове, които бяха поставени за скрап площадки от предишни години и в резултат от сивия сектор. Сега в България фирмите, занимаващи се с изкупуване на метали и асоциацията по рециклиране държат да им бъдат занижени банковите гаранции. Еко предложенията бяха обсъждани в министерството и се очаква да се вземат в предвид промените в закона.

От Асоциацията бяха направени предложения и по отношение настоящи банкови гаранции, които възлизаха на 25 хил. лева на фирма и по 5 хил. лева за скрап площадка. Към тези предложения се поставят и въпроси за една скрап площадка, която да струва гаранция от 10 хил. лева. Към момента собствениците на фирма, с площадки в два различни града плащат по две гаранции.

Всички тези несгоди за собствениците доведоха до пагубни последици.

Наред с това значително намаля количеството на преработени метали още в 2012 година;

През последните години бяха коментирани и въпроси свързани с престъпните деяния в скрап продукцията. Предвиждаха се сериозни наказания за крадците на кабели, релси, капаци на шахти;

Бизнесът на скрап алармира и за рискове от увеличаване на незаконни сметища;

Започнаха и масови проверки на всички скрап площадки за събиране, съхраняване и изкупуване на метали;

Бизнесът за скрап настоя за законодателни промени.

Всичко това значително разтърси както министерството, така и всички организации в частния сектор, които са пряко или косвено ангажирани със скрап индустрията.

Според експертите в бранша е непосилно една фирма за изкупуване на скрап да си позволи да плати банкова гаранция за фирма и площадка в размер на 30 хиляди лева.

Наред с това търговците искат да отпадне законодателното изискване, а именно граждани да предават метали само на общински площадки. До колко изпълнимо е обаче искането може да се окачва в бъдеще да се узнае.

От бранша коментират още, че някои хора предават всеки ден метали на стойност 20 лева, а внедряване и задължаване превода за скрап предадени метали да минава само по банков път ще затрудни този вид частни лица, защото ще отнема банкови такси в порядъка на 7 лева.